април 15, 2024

Най-прочутата билкарка в Южна България: Ям по 6 люти чушки на ден и не съм боледувала 52 години

done

Най-прочутата билкарка в Южна България: Ям по 6 люти чушки на ден и не съм боледувала 52 години

Недялка Барбулова е завършила за помощник-фармацевт през далечната 1967 г. 52 години е работила без прекъсване в единствената останала билкова аптека в Пловдив и през този половин век не е боледувала нито веднъж. Колегите на 78-годишната специалистка я наричат с умиление баба Билка, пише „Ретро“.

Недялка е единствената дипломирана билкарка в града, която все още прави смески за всички, които предпочитат да се лекуват с дарове от природата. С билкарство започнала да се занимава случайно. След като работила четири години като аптекарка в родния Крумовград, дошла в Пловдив заради мъжа си. Потърсила работа в тогавашното Аптечно управление и там на първо време ѝ предложили да замества колежка, която учела задочно. Казали ѝ, че ще е временно – за няколко дни, и после ще я преместят. Така попаднала в билковата аптека, където останала 52 години. Мъчно ѝ е, че все по-малко се изписват билкови рецепти.

Вече има модерни комбинации на хапчета, капки, които са по-лесни за приемане. „Има обаче хора, които искат да виждат, че това, с което се лекуват, е истинско, от природата, без химия. Виждат какво ще сложат в запарката. И ако не помогне, няма да навреди. Да чукам на дърво, досега толкова години нямам оплаквания. Връщат се хората, изпращат други и така“, разказва билкарката и допълва, че за да помогнат билките, трябва постоянство и дисциплина.

Добрата си физическа форма билкарката поддържа ​по интересен начин. „За да съм здрава, всеки ден ям люти чушки. Сутрин като стана, си правя някаква филийка с нещо и хапвам две люти чушки. И така всеки божи ден – сутрин, обед и вечер по две. Ама аз ги ям печени. Не ги обичам сурови. Не им усещам сладостта. Трябва да са ми вкусни. Да са направени с мерак. Пека, беля, махам дръжката, цепвам я отдолу и после ги заливам с копър, магданоз и чесън. После правя един друг бъркоч – оцет, олио, сол и захар. Нареждам ги в буркани и ги заварявам 5 минути. Тая година направих над 80 буркана. Имам внук, който учи във Варна – научил е всичките си приятели да ги ядат”. Освен лютите чушки за имунната система, от която тръгват повечето болести, тя препоръчва още шипково вино. То е с много витамин С и силен антиоксидант.

 

Прави се от 500 г шипки, 500 г захар, 5 л вода, седи на топло една седмица, прецеждаш и пиеш. Безотказен лек при настинка и болно гърло пък е лукът, казва билкарката. „Изяждаш две глави лук и убиваш всички микроби. Прави се с малко сирене и малко хляб, за да можеш по-лесно да го преглъщаш“, съветва още Недялка.