юли 23, 2024

Най-строго пазената тайна в телевизиите излезе наяве. Вижте заплатите на всички водещи в България

done

Най-строго пазената тайна в телевизиите излезе наяве. Вижте заплатите на всички водещи в България

Заплатите на телевизионните журналисти у нас са внимателно пазени в тайна. Някои от тях са готови да извадят наяве мръсна интимна забежка, за да задоволят любопитството на обществото, стига никой да не наднича в портфейлите им.

Проблемът е, че точно тези популярни лица постоянно говорят назидателно за свобода, морал и достойнство. Без да се притесняват от тлъстите пачки, които прибират всеки месец, и от чуждите каузи, които разпалено защитават от малкия екран.

За първи път Скандално.нет вади на светло заплатите на водещите тв. журналисти у нас.

Най-високо платеният тв. журналист у нас се оказва водещият на централната новинарска емисия в Нова тв. Николай Дойнов . Негови колеги твърдят, че 43-годишният мъж прибира по 9 хил. лв. на месец. Екранната му половинка Ани Салич се задоволила със „скромните“ 7 хил. лв., въпреки, че за нея и съпругът й Бранко дълго се носеха легенди – една от тях гласеше, че семейството си е договорило по 15 бона на човек месечно при трансфера им от Бтв в Нова тв. през 2013 г.

Що се отнася до Ники Дойнов, той е в медията от самото й създаване и за разлика от останалите лица в телевизия не я предаде в нито един момент.

Припомняме, че в най-тежките години десетина души се прехвърлиха в ТВ7 за много по-високи заплати. Той обаче не се поблазни да направи тази крачка. Това го направи скъпо платен журналист, съскат от злоба останалите дългогодишни репортери в нюзрума. Те не могат да преглътнат факта, че Ани и Ники освен месечните си възнаграждения прибират и тлъсти бонуси на всяко тримесечие – по около 30 хил. лв. всеки. Това прави 120 хил. лв. годишно или по 10 бона месечно бонус. Което значи, че месечно Ники Дойнов взима 19 хил. лв., а Салич – 17 хил. лв.

Непосредствено след Дойнов и Салич се нареждат водещите на Сутрешния блок в Нова телевизия – устатата Ани Цолова и скромният Виктор Николаев. Всеки от тях получава по 7.500 лв. на месец. Уловката е, че те по същия начин взимат бонуси през 3 месеца. Сумите обичайно варирали между 20 хил и 40 хил. лв. в зависимост от рейтингите, които постигнат. Простите сметки показват, че радетелите за свобода на словото и висок морал в политиката, бизнеса и обществото като цяло си докарват в най-лошия случай около 165 хил. лв, а в най-добрия – 200 хил. лв. годишно.

За разлика от Ники Дойнов обаче, който започна работа в Нова тв. още като студент, Цолова, Николаев и Салич са обиколили няколко медии преди да се сдобият с тлъстите си заплати. Дългогодишните репортери недоволстват най-вече срещу тримесечните им бонуси, които според тях идвали не от къде да е, а от антибългарската мракобесна фондация „Америка за България“ заедно с насоките за мейдийната политика в новините и актуалните предавания.

Неотдавна стана ясно, че по същата схема добри доходи са си осигурили и водещите на „Комбина“. Официалната месечна заплата на Лора Крумова е 7 хил. лв. толкова взима и нейната дългогодишна приятелка Галя Щърбева. За определени репортажи обаче те получават и допълнителни суми, които също достигали до 40 хил. лв. на всяко тримесечие.

 

На фона на тези солидни суми колегите им от конкурентната Бтв са направо бедни като църковни мишки.

Бившите водещи на централните новини Венелин Петков и Гена Трайкова са си повишили заплатите след като станаха шефове. В момента Петков е директор „Новини, актуални предавания и спорт“ с 8 500 лв. месечни доходи, а Трайкова е главен редактор на новинарските емисии – също с 8 500 лв. заплата. Това ги направи най-мразените шефове в медията.

Подчинените им репортери непрекъснато се оплакват, че са подлагани на безпрецедентен натиск как точно да структурират репортажите си, какъв да е текстът, колко остри да са въпросите към определени хора и т. н. Не им дават никакво право на глас или на избор. А чашата на търпението им преляла, след като научили, че двамата са взели Коледен бонус от 20 хил. лв. в края на 2014 г., който уж си разделили по равно. Запознати с личния им живот обаче твърдят, че двамата отново са заедно и парите влезли в общия им бюджет.

Напористият водещ на сутрешния блок на Бтв Антон Хекимян не е получавал допълнителен стимул, но пък на него му стигало да е център на вниманието няколко часа, шушукат още репортерите в телевизията. Твърдят, че бил голям натегач и кариерист. Засега заплатата му била 6 хил. лв. Но ако продължава така самоотвержено да защитава определени про-американски и про-ГЕРБ каузи, скоро и той щял да получи няколко бона като награда.

Единствено репортерката му Мария Цънцарова го гони по доходи. Тя получава само 1000 лв. по-малко от водещия на сутрешния блок – тоест 5000 бона на месец. Според клюкарите в телевизията обаче миньончето захлебило много добре в отминалата предизборна кампания.

Don`t copy text!