юли 19, 2024

Не се отказват: Нова секира за старите коли, ето как ще ни накарат да ги изоставим

done

Не се отказват: Нова секира за старите коли, ето как ще ни накарат да ги изоставим

Центърът на градове с над 100 хил. души да бъде забранен за стари автомобили, предлагат от Министерство на иновациите. Новите правила ще важат за селища с население над 100 хил. души. Забраняват определени зони за автомобили с екологична категория Евро 3 или по-ниска

По-малките градове със забрана по желание

Влизането на стари автомобили в центъра на големите градове ще бъде забранено. Това предвижда проект на изцяло нов Закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е подготвен от Министерство на иновациите.

В законодателната програма на правителството е предвидено новият закон да бъде внесен в Министерски съвет през март. Проектозаконът предвижда в градовете с население над 100 хил. души задължително да бъдат въведени зони с ниски емисии, на чиято територия е забранено или ограничено влизането на автомобили с екологична категория Евро 3 или по-ниска. Това означава забрана за всички леки автомобили, произведени до 1 януари 2005 г.

В България градовете с над 100 хил. души са шест – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. В тях ще трябва да бъдат въведени зони, забранени за стари автомобили, ако има високи нива на замърсяване спрямо утвърдените норми за вредни вещества във въздуха. За по-малките градове въвеждането на зони, забранени за стари коли, ще бъде по желание.

От проектозакона не става ясно, дали забраната на старите автомобили ще важи само в дните, когато има голямо замърсяване, за определени периоди от годината или целогодишно. В момента въвеждането на такива зони и по желание на отделните общини и такава зона има само в София.

 

От 1 декември миналата година до 1 март 2024 г. в центъра на столицата беше забранено влизането на бензинови автомобили с екологична категория Евро 2 или по ниска, тоест произведени до 1 януари 1996 г., и дизелови коли с екологична категория Евро 3 или по-ниска, тоест произведени до 1 януари 2002 г.

 

Глобени граждани за влизане в центъра на София със стара кола нямаше, но е планирано с годините да бъде разширявана както забраната за колите, които не могат да влизат в центъра, така и периметърът, за който ще важи забраната.

Проект
Забрана и за автомобили на живеещите в центъра

Забраната са старите коли в центъра на София при изминалата зима не важеше за автомобили, които са собственост на хора, живеещи в зоната на действие на забраната. Но в проекта на нов Закон за насърчаване на електрическата мобилност такова изключение за хората, живеещи в забранителните зони, не е предвидено.

В проектозакона са предвидени мерки за насърчаване поставянето на станции за зареждане на електромобили, но не са предвидени мерки за стимулиране на хората да купят кола на ток (освен възможност за безплатно паркиране). Същевременно има редица предложения за ограничаване използването на стари автомобили, вдигане на данъците за тях и въвеждане на допълнителна такса за първоначална регистрация на автомобил на бензин или дизел, без значение дали е нов или употребяван.

Don`t copy text!