юни 16, 2024

Никога не вдигайте на номера с тези първи три цифри, ще платите солени сметки

done

Никога не вдигайте на номера с тези първи три цифри, ще платите солени сметки

През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни телефони – търси ви непознат номер от държава с неизвестен код.

Внимавайте особено с номера, започващи с +248 и +256 – не вдигайте и не връщайте обаждането, защотосметката ви може да набъбне с 200-300 лв.

Между 5 и 11 юли България е била обект на хиляди позвънявания, като повикванията са били най-вече от номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, но също и от Сенегал, Буркина Фасо и Кипър.

При вдигане или връщане на обаждането на един такъв номер, който дори и да не е импулсен, цената на минута обикновено варира от около 7-8 лв., които се начисляват директно със самото отговаряне на позвъняването.

Целта на измамниците е да се закачат на телефона, като най-често жертвите са деца и пенсионери, които бързат да вдигнат, без да гледат откъде ги търсят.

Дори и да не получат отговор или връщане на обаждането, мошениците може да изпратят есемес, в който има линк. При кликване върху линка смартфонът попада в платен трафик и месечната сметка на собственика му ще порасне застрашително.

Мошениците търсят страни, в които властите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани, коментират експерти.

И трите мобилни оператора у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират.

Въпреки това те съветват и абонатите си да внимават – да не отговарят и да не връщат обаждания на непознати номера със съмнителни кодове и да подават сигнали.

Don`t copy text!