юли 25, 2024

Новите пенсии вече са ясни – ето как да сметнете своята

done

Новите пенсии вече са ясни – ето как да сметнете своята

Бюджет 2024 „влезе“ в парламента. На извънредно заседание депутатите обсъждат параметрите на най-важния финансов закон на държавата. По-рано днес се проведе и извънредно заседание на бюджетната комисия, на което депутатите приеха парите за здраве и ДОО.

Бюджетът предвижда увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г., увеличение на минималната пенсия от 1 юли 2024 г. – така тя ще стане 580 лв. Същото и ръст на БВП от 3,2%, забавяне на ръста на инфлацията. Така той ще стане 4,8%.

Над 1 млрд. лв. повече се предвиждат за здраве. Така бюджетът на Здравната каса за следващата година става 8,1 млрд. лв. 

Разходите, заложени в бюджета за 2024 г., са по-малко от приходите, които са 6,2 млрд. лв. По време на бюджетна комисия спор имаше и за майчинството. За втората половина то ще остане непроменено, въпреки че от опозицията настояваха майчинството през втората година да се приравни към минималната работна заплата и да стане 933 лв.

По време на бюджетна комисия окончателно депутатите одобриха на второ четене и максималния осигурителен праг от 3400 лв. в момента да стане 3750 лв. Критики към бюджета дойдоха от страна на ГЕРБ и ДПС. Те дадоха заявка, че между първо и второ четене ще направят своите промени.

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3750 лева. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Обезщетението за майчинство остава без промяна в размер на 780 лева. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, одобрявайки на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г.

Текстът за увеличението на максималния осигурителен доход беше прието бързо и без дебати. Депутатите одобриха максималният осигурителен доход да се повиши до 3750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева.

Депутатите не приеха майчинството през втората година за отглеждане на дете да се повиши до размера на минималната работна заплата. И така размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) остана 780 лева.

Депутатите отхвърлиха предложението минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да се увеличи от 780 на 933 лева.

Беше отхвърлено и предложението минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 933 лева и размерът остана 780 лева, както предложиха от ГЕРБ и ДПС. По предложение на председателя на комисията Йордан Цонев обаче депутатите решиха последното предложение да бъде гласувано отново по-късно или утре.

И на второ четене беше прието предложението на финансовото министерство за минималния дневен размер на обезщетение за безработица в размер на 18 лева. Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85 лв. на 107 лева, записаха депутатите от бюджетната комисия.

Беше прието и увеличението на минималната пенсия от 1 януари до 30 юни 2024 г. на 523 лева и от 1 юли на 580 лева.

Don`t copy text!