май 28, 2024

НОВО 20: Безработни дърпат по 1800 лева от борсата по този начин

done

НОВО 20: Безработни дърпат по 1800 лева от борсата по този начин

Работодатели сигнализираха за нова измама с обезщетения за безработица, която още повече затруднява намирането на работна ръка.

„Напоследък широко разпространение се наблюдава при така наречената „френска безработица“. Хора заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно – остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда.

Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж“, разказа схемата председателят на АИКБ Васил Велев, пише вестник „Сега“.

Подобна измама е възможна заради пролука в европейското законодателство, посочва Велев. Във Франция размерът на обезщетението се определя според размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, докато у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се регистрират в бюрата по труда, те автоматично получават максималното обезщетение за безработица за България. В момента максималното обезщетение за безработица у нас е около 1800 лв. месечно, а от следващата година ще скочи на над 2200 лв., тъй като е предвидено увеличение на максималната дневна ставка.

С тази сума в джоба, безработните не искат да се хванат официално на работа, което създава проблем и за фирмите.

Наскоро зам.-кметът на Разлог Христо Зайков се оплака, че местните хотелиери и търговци трудно намират работници за зимния ски сезон. При опит да се наеме персонал, масово се отказват назначения на трудов договор. Не искат да работят на договор, защото са на борсата и получават обезщетения, обясни зам.-кметът пред депутати от туристическата комисия, на която се обсъждаше подготовката за зимния туристически сезон.

Зайков призова да се вземат мерки за ограничаване на тази измама, защото в техния край е широко разпространена.

Схемата води до източване и на българския бюджет, защото не цялата сума от обезщетението се изплаща от френската социална система, част от средствата се плащат и от НОИ, казаха работодателските организации.

Don`t copy text!