юли 25, 2024

Огромна промяна: Забраняват отварянето на шофьорската вратата с лява ръка

done

Огромна промяна: Забраняват отварянето на шофьорската вратата с лява ръка

Холандското правило за отваряне на шофьорската врата Dutch Reach е близо до това да стане стандарт в цяла Европа. Предназначението му е да предотвратява злополуки, предимно на велосипедисти и хора на тротинетки, когато се отворя вратата на колата.

Европейският парламент наскоро одобри серия от нови правила, за да направят пътищата по-безопасни.

 

Една от тях е, че инструкторите в автошколите скоро ще трябва да проверяват дали кандидатът за шофьор отваря вратата правилно. Така нареченият Dutch Reach трябва да стане стандарт.

 

Когато отваряте вратата на автомобила, винаги трябва да използвате ръката, която е по-далеч от вратата (по европеййските пътища – дясната). По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи приближаващ велосипедист.

В някои съвременни автомобили интелигентните системи за подпомагане предупреждават, ако превозно средство или велосипед се появи в мъртва точка или дори блокира вратата, ако например приближава велосипед.

Все пак специалистите съветват, че винаги е по-добре да погледнете в огледалото за обратно виждане и да отворите вратата с ръката, която е най-отдалечена от вратата.

Този полезен навик все още не е законово дефиниран поради доста сложните процедури в Европейския съюз. Въпреки че парламентът вече се съгласи с предложението на Европейската комисия, 27 държави-членки все още трябва да се споразумеят по него. Сега предстои страните да обмислят новите правила, а след това окончателното решение ще бъде взети при ново свикване на Европейския парламент, който ще започне работа след изборите на 9 юни.

 

Don`t copy text!