юли 25, 2024

Опашката на смъртта в ИСУЛ, хора плачат в ужас

done

Опашката на смъртта в ИСУЛ, хора плачат в ужас

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от най-известните столични болници, която разполага и със спешен кабинет, в който може да отиде всеки гражданин при нужда, дори и по празниците.

Софиянец се свърза с Агенция БЛИЦ и разказа пред какъв кошмар обаче е бил изправен, когато е опитал да потърси помощ в последния работен ден за 2023 година.

Човекът е получил инсулт преди няколко месеца, а в петък (бел. ред. 29 декември) е усетил изтръпване в левия крак, лявата ръка и лявата страна на лицето.

„Близките ми решиха, че няма време да губене. Вместо да викаме линейка, защото често се чака дълго време, докато тя успее да стигне до адреса, директно се качихме на семейния автомобил и за няма и 5 минути вече бяхме в ИСУЛ. Пред спешния кабинет имаше само един мъж, с когото бе и придружителят му. Дъщеря ми отиде на регистратура, занесе личната ми карта и обясни какъв е случаят. От там ни помолиха да изчакаме“, подема разказът си читателят ни.

„Минутите обаче минаваха, спешното започна да се позапълва с хора, но мен така и не ме повикаха. След близо 40 минути чакане вече не знаех на кой свят съм буквално. Дъщеря ми попита какво се случва и защо толкова се бавят докторите, имат ли спешен случай, но служителката на регистратура отвърна само „сигналът за вас е подаден““, добавя той.

По думите му обаче в това време от „Спешното отделение“ е излязъл млад доктор, който извадил телефона си и се заоглеждал. Забелязал червенокоса дама, от чието устройство се разнесла мелодия и набързо й казал да влиза, а ако не е минала през регистратура, да го направи.

„Жената беше много по-добре от мен и други чакащи, но видимо бе позната на доктора, който придружавайки я към спешното започна да я разпитва какви точно са оплакванията й“, споделя читателят на БЛИЦ, който казва, че така доста хора са предредили опашката.

„Човекът преди мен дори призна, че хора със симптоми като неговите, вече са го изпреварили със същата „връзкарска процедура“ преди да дойдем в болницата“, казва мъжът.

„В отделението имаше възрастна жена, беше на предела на силите си, видимо й бе много зле, свличаше се от стола, а внукът й, седящ до нея, бе с насълзени очи, защото никой не й обръщаше внимание“, споделя още той.

„Дъщеря ми отново отиде на регистратура и помоли жената да й каже какво се случва и дали докторите имат много работа. Тя помоли да й кажат дали ще могат да ме приемат, защото се притеснява, че симптомите отговарят на вече прекарания от мен инсулт и бързата и навременна реакция при тези ситуации е изключително важна.

Искаше да знае, ако докторите имат много работа, защото в крайна сметка всичко се случва, но, ако това е така, да тръгнем към друга болница. Служителката обаче, видимо вече изнервена, й каза, че си има работа и няма да се свърже с докторите в отделението“, спомня си мъжът.

Хората масово са започнали да недоволстват и са давали куп примери за подобно отношение и в предишни пъти, когато са посещавали отделението.

„Отказахме се, дъщеря ми просто побесня. Качи ме в колата и отидохме към „Софиямед“. Там в коридора на „Спешното отделение“ имаше служител, който питаше всеки пристигащ какви са симптомите му и какъв е поводът за посещение. Именно тя приоритеризираше случаите и разпределяше пациентите. Моментално ме приеха и ме прегледаха. Отношението бе различно, хората бяха мили, вежливи, усмихнати и ми помогнаха“, разказва човекът.

От Агенция БЛИЦ ще потърсим болница ИСУЛ за становище по казуса още в първия работен ден на 2024-а година и се ангажираме да го предоставим на читателите си.

Don`t copy text!