юли 25, 2024

Остро предупреждение от Кьовеши, ето какво каза

done

Остро предупреждение от Кьовеши, ето какво каза

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши предупреди, че престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури, предаде ДПА.

„В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или служители в публичния сектор, които защитават престъпни организации“, каза Кьовеши пред германския в. „Зюддойче цайтунг“.

Европейската прокуратура е независим и децентрализиран орган, който е упълномощен да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху престъпления, свързани с неправомерно получаване на евросубсидии или със сключване на договори с ЕС, както и върху митнически нарушения и схеми за измами с ДДС.

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По изчисления на Европол досега в Европа са конфискувани едва 4% от финансовите средства, придобити по престъпен начин, предаде БТА.

Освен това европейската главна прокурорка заяви, че Германия е привлекателна страна за измамниците.

„Това е една голяма икономика, има много компании, лесно е да се укрият някои неща“, посочи Кьовеши. Въпреки това броят на делата показва, че има добро равнище на разкриваемост на престъпленията. „Ако навсякъде имаше същото ниво на разкриване на измами с ДДС или митнически измами като в Германия, ситуацията като цяло щеше да е по-добра“, заключи Кьовеши.

Don`t copy text!