юли 24, 2024

Отварят много голям завод в България – ето в кои градове ще е

done

Отварят много голям завод в България - ето в кои градове ще е

Белгийски гигант проучва Бургас за изграждането на завод за производство на енергийни технологии за автомобилната индустрия. Това става ясно от съобщение на Министерски съвет.

От прессекретариата на премиера акад. Николай Денков съобщиха, че днес по обяд той се е срещнал с представители на компанията, която има намерение да реализира мащабна инвестиция в заводи в Бургас, Стара Загора и Пловдив.

 

В срещата участват още министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

„Днес ще подпишем инвестиционно намерение за още над 1 млрд. лв. с белгийска компания.

 

Утре на заседанието на Министерския съвет имаме няколко решения, които отново са за мащабни инвестиции за още близо 1 млрд. лв. Инвеститорите идват и една от причините е, защото те виждат, че в България има стабилизиране на политическата ситуация“, посочи премиерът.

„Не мога да се съглася, че безработицата е висока. България има една от най-ниските безработици.

 

Ние имаме друг проблем – за много инвеститори е проблем намирането на кадри. Имаме Северна България, където безработицата е висока, но опитваме да насочим инвеститорите натам.

 

Нека дам пример със злополучната покана, с която започна търсенето на инвеститори за Стара Загора.

В началото имаше подозрения каква точно е тази покана, дали някой ще бъде облагодетелстват, мисля, че вече се изясни, че е индикативно.

 

Сега имаме подадени заявки за над 11 млрд. лв. за инвестиции в региона само в следващите няколко години и говорим за над 10 хил. работни места.

Проблемът на България не е, че има безработица, а че не оползотворяваме това желание на инвеститорите“, допълни той.

Don`t copy text!