юли 23, 2024

От НОИ с ИЗВЪНРЕДНИ новини за пенсиите от 1 януари – налагат нови промени

done

От НОИ с ИЗВЪНРЕДНИ новини за пенсиите от 1 януари – налагат нови промени

Изплатиха над 1 млн. лв. на екскурзоводи и планински водачи - Вестник Утро

На заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година. В проектозакона са отразени параметрите на предвидените за следващата година социалноосигурителни политики в страната, съобщи пресцентърът на НОИ.

Членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание, посочват още от НОИ.

Преди дни финансовият министър Асен Василев представи основните параметри. В социалната сфера от 1 юли догодина се предвижда увеличение с 11% на всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година. От финансовото министерство уточниха, че в резултат на това за 2024 г. разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2,440 млрд. лева. Предвидените средства за социални плащания във връзка с определения нов размер от 526 лв. на линията на бедност за 2024 г. са 104,3 млн. лева.

Правителството вече гласува вдигането на минимална работна заплата (МРЗ) от 780 на 933 лв. от януари догодина. Разходите ще са 230,3 млн. лв. във връзка с ефекта от промяна на размера на МРЗ, в т.ч. 224,6 млн. лв. при определяне възнагражденията на личните асистенти по Закона за личната помощ и 5,7 млн. лв. за възнаграждения за професионалните приемни семейства по Закона за закрила на детето, посочиха още от финансовото министерство.

Бюджетът в социалната система се увеличава с 400 млн. лева, обяви преди дни министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Социалната пенсия за старост ще стане 307,07 лева. Средната пенсия за осигурителен стаж се очаква да се вдигне от 858 на 971 лв., каза още тя, припомня БТА.

Пред журналисти днес Мария Минчева от Българската стопанска камара коментира, че бизнесът е доволен от предложението обезщетението за втората година майчинство да не бъде обвързано с новия размер на МРЗ от 2024 г. и да остане 780 лева. Ася Гонева от КНСБ акцентира върху необходимостта от повишаване на месечното обезщетение за безработица.

Don`t copy text!