юли 13, 2024

От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло!

done

От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло!

Днес ще ви издам моята рецепта за кисело зеле без претакане . Тайната всъщност е много проста: солта трябва да се разтвори напълно и тогава няма защо да претакате зелето. Така го правя от 16 години и никога не се е развалило…

На 10 литра вода се слагат около 300 г сол.
КИСЕЛО ЗЕЛЕ БЕЗ ПРЕТАКАНЕ
Продукти:

60-65 кг зеле
120 л бидон
65 л вода
около 2 кг сол

Приготвяне:

Добре е зелките да са с различни размери, по-големи и по-малки, а когато ги купувате, избирайте твърди кочани. Бидонът трябва да бъде добре измит и дезинфекциран.

Зелето не се мие, а се отстраняват само горните няколко листа и всякакви замърсявания и се отстранява коренът (кочанът) – твърдата част: срязва се с остър нож под формата на квадрат около корена и така дебелата част се изважда, а зелето се издълбава.

Бидонът трябва да се съхранява в хладно помещение. На дъното наредете няколко глави с вдлъбнатините нагоре и запълнете празнините с нарязано зеле. Необходимо е долният слой да е плътно запълнен със зеле. Във всяка зелка се слагат по 2-3 супени лъжици сол. Запълнете бидона догоре по този начин.

Вариантите за мариноване на зелето са два: 300 г сол се разтварят в 10 л вода при разбъркване и се изливат върху зелето. Повтаря се, докато се напълни бидонът. Моят е от 120 литра и събра 60 литра вода и 1,8 кг сол плюс тази, която сложих в зелките.

При втория вариант в 7-литрова тенджера се възвира до кипене вода, след което се сваля от котлона и веднага се добавят 2,5 кг сол, а когато се разтопи, постепенно се добавя в кофа с 10 литра студена вода. С тази солена вода се заливат зелките в бидона. След това отново солената вода се разтваря в кофа със студена вода и така докато се напълни целият бидон.

 

Don`t copy text!