юни 16, 2024

Пенсионерите в България имат възможност да изкарат допълнителни пари, ето как!

done

Пенсионерите в България имат възможност да изкарат допълнителни пари, ето как!

Хората с увреждания и пенсионерите са невероятен шанс бизнесът да запълни отчасти липсващите кадри, каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта пред БТА.

Според нея, проблемът с пазара на труда в страната е не само изтичането на квалифицирани кадри в чужбина, но и демографската криза.

Сега се освобождават 100 работни места, но се заемат едва от 62. Сериозната демографската криза в страната не трябва да се омаловажава, на мнение е експертът.

Добре е пенсионерите да се привлекат за по-малко работни часове, а работата им да бъде съобразена с техните възможности и изисквания, но и от полза за работодателя.

 

Нека работодателите не са толкова резервирани към възрастните хора. Експертът даде пример с майка ѝ, която е на 93 г., но това не ѝ пречи перфектно да работи с интернет и всички онлайн приложения.

 

Когато става дума за наемането на хора с увреждания, много от работодателите не са запознати с мерките и процедурите, дадени от държавата

 

. Според Василева е необходимо да се направи по-ефективна разяснителна кампания, за да нямат работодателите притеснения като назначават хора с ТЕЛК.

Мнозина са с ТЕЛК, но повечето могат да работят без проблем.

 

Мотивацията за работа на тези хора е значително по-голяма от останалите служители, смята експертът. Хора с ТЕЛК, в зависимост от своето заболяване и според спецификата на работа, могат да се реализират в най-различни сектори.

Don`t copy text!