юни 16, 2024

Продължават с увеличаването на минималната заплата, ето как ще става

done

Продължават с увеличаването на минималната заплата, ето как ще става

 

От 1 юли 2024 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст у нас става 580,57 лв. От същата дата пенсиите ще бъдат осъвременени с 11% по швейцарското правило. За над 680 000 пенсионери увеличение ще дойде и по линия на вдовишките добавки, които получават. При обезщетенията обаче няма добри новини – засега поне в бюджетните закони липсва обещаното увеличение на втората година на майчинството до 933 лв., колкото става минималната заплата от 1 януари. Лоша е новината и за хората, осигуряващи се на тавана – въпреки заявката да не се вдига скоро, максималният осигурителен доход от 1 януари става 3750 лв., значително увеличение с над 10% от сегашното ниво, което е 3400 лв. Работодателите пък ще получат един ден облекчение от плащането на болничните – вместо първите три дни, ще поемат първите два, а НОИ би следвало да се включи от третия, вместо от четвъртия ден, както е сега.

Това са основните параметри на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., според законопроекта, с който „Сега“ разполага. Проектът бе утвърден от надзорния съвет на НОИ във вторник.

 

ПЕНСИИТЕ

Увеличението при минималната пенсия от 1 юли е с 57,53 лв. – дотогава тя остава в сегашния си размер от 523,04 лв. Увеличението на 580,57 лв. е с 11%, колкото предвижда швейцарското правило за осъвременяване и на останалите пенсии. Този процент би следвало да е приятна изненада за пенсионерите, тъй като според последната средносрочна бюджетна прогноза предвиденото увеличение бе 9,6%.

Още едно увеличение ще получат хората, които получават т.нар. вдовишка добавка – по данни към средата на годината те са 681 412 души. За тях от 1 юли 2024 г. процентът от пенсията на починалия съпруг се увеличава от 26,5 на 30%. Това е първо увеличение на процента от 2011 г. насам, но самият размер на добавката се увеличава ежегодно с актуализацията на пенсиите.

Таванът на пенсиите остава без промяна – 3400 лв. Но на това си ниво той ощетява значително по-малко пенсионери отпреди. По данни от края на юни 2023 г., точно 3400 лв. получават 783 души, а над 3400 – други 338 (заради добавки).

 

ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА

Дефицитът в бюджета на ДОО главоломно нарасна след големите увеличения през 2022 г., тъй че за повече добри новини в законопроекта явно няма място. При обезщетенията увеличения няма никъде, включително и при втората година на майчинството, където вече бе заявено, че ще има поредно изравняване с минималната заплата, т.е. увеличение от 780 на 933 лв. от 1 януари. В проекта на бюджет обаче е предвидено обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 780 лв. – любопитно ще бъде дали депутатите ще се поддадат на обичайния си популизъм да го увеличат.

Тези дни БСП опита да върже т.нар. ниско платено майчинство за минималната заплата, но не събра гласове за тази обичана от нея промяна. Проблемът с изравняването на втората година от майчинството с минималната заплата е, че така за майката е по-изгодно да не работи, ако по принцип получава заплата, равна или близка на минималната. Затова и запазването на по-ниско обезщетение се счита за правилна мярка от експертите.

В бюджета е намерило място едно отдавна неизпълнено обещание към бизнеса, макар и изпълнението му да е половинчато – да бъдат махнати първите три от болничния, които му бяха прехвърлени като временна мярка преди десетина години. В проекта сега е заложено от 2024 г. работодателят да поема само първите два дни, а НОИ би следвало да се включи от третия.

Обезщетението за безработица остава в сегашните си граници – то ще е минимум 18 лв. и максимум 85,71 лв. на ден.

 

ОСИГУРИТЕЛНА ТЕЖЕСТ

Тук най-голямата новина вече бе обявена с доклада към републиканския бюджет – максималният осигурителен доход се увеличава от 3400 на 3750 лв. от 1 януари 2024 г. Увеличението е с малко повече от 10%. Увеличават се и минималните осигурителни прагове за самоосигуряващите се, регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – от 780 на 933 лв., колкото ще е минималната заплата.

В проекта на бюджет липсват две ключови промени, за които се говореше в последните дни. Липсва въвеждането на задължителни осигуровки върху половин минимална заплата за събирачите на гъби и диви плодове, предложено с данъчните закони. Няма нищо и за въвеждането на лична осигуровка за държавните служители – тази идея изскочи от очакванията на синдикатите преди срещата им с правителството за бюджета, но повече за нея не стана дума.

Don`t copy text!