юни 16, 2024

Промяната е голяма! Засяга всеки българин! Апартаментът ти вече не е твой, ако не направиш това

done

Промяната е голяма! Засяга всеки българин! Апартаментът ти вече не е твой, ако не направиш това

[ad_1]

Без право да продадем апартамента си, ако дължим пари за чистачка и асансьор

Частни съдебни изпълнители срещу неизрядни съседи.

Дължимите суми за чистачка и ремонт на общите части в блока да се плащат от неизрядните съседи заедно с местните данъци и такси в началото на всяка година.

Това е едно от предложенията, които са получени в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за промени в Закона за етажната собственост.

Събираемостта на сумите, разпределението на таксите и поддържането на реда, тишината и чистотата в блока са основните проблеми при управлението на етажната собственост, става ясно от постъпилите предложения на граждани и браншови организации в рамките на обществено обсъждане на промени в закона, пише вестник Труд.

Апартаментът да не може да бъде продаван или отдаван под наем, ако не са платени дължимите такси за поддръжка и ремонт на общите части във входа, е едно от направените предложения. Като друга мярка за събиране на месечните суми се предлага при нежелание за плащане на част от живущите в блока, дължимите пари за чистене на входа или ремонт на асансьора да могат да се събират с помощта на частен съдебен изпълнител. Освен това съседите искат да могат да глобяват недобросъвестните си комшии, а санкцията да е в размер на 5% от минималната работна заплата, което към момента прави 28 лв.

Апартаментите, които нямат свои представител на общото събрание, да бъдат лишавани от право на глас относно общите части на блока за срок от 5 години, настояват още граждани.
Средствата от таксите за почистване, ремонт и поддръжка да се отделят в специална банкова сметка на етажната собственост за по-голяма отчетност на разходите и ограничаване на злоупотребите, настояват още включилите се с предложения граждани. Има и различни идеите за това как трябва да се определят събираните месечни такси – дали според броя на живущите или процентно според дяловете в общите части. Разгорещени са споровете и за това дали трябва живущите на 1-я и 2-я етаж да плащат такса за асансьора. Една от идеите е задължителното ползване на асансьора с чип, за да е ясно кой точно трябва да плаща за движението между етажите.

Само със съгласие на комшиите

Отдавате дома под наем през Airbnb

Отдаването под наем на апартаменти през платформи като Airbnb и Booking да става само след уведомяване на етажната собственост и съгласие от страна на съседите, предлагат граждани. При подобна практика да се дължи петкратно по-висока такса за поддръжка и ремонт на общите части във входа, настояват още комшии. Според други всички наематели в блока трябва да плащат предварително депозит, който да се използва при разрушаване на общи части от тяхна страна. Сред предложенията има и идея въобще да не се събират пари за бъдещи ремонти във входа, тъй като собствеността може да се смени и някой да плаща за ремонт, който ще се извърши когато той вече не живее в етажната собственост.

[ad_2]

Don`t copy text!