май 29, 2024

Проф. Георги Рачев с кошмарна прогноза за вятър, студ и сняг, ето кога

done

Проф. Георги Рачев с кошмарна прогноза за вятър, студ и сняг, ето кога

„Циклон с ниско атмосферно налягане, който днес ще се придвижи към Солун, до неделя ще стигне нашата страна и ще донесе дъжд, сняг, поледици, силен вятър. В неделя ще имаме много ниски стойности, вятърът ще бъде много силен.

В централната част ще има вълни около 4-5 метра, по крайбрежието около 2 метра.

Снеговалежът ще бъде тотален. Американския модел, прогнозира снежната покривка. Европейския модел дава още повече сняг в североизтока, в проходите ще бъде тежко“, това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

 

„В събота и неделя обстановката ще бъде усложнена и е по добре, ако нямаме някаква наложителна работа, да си останем вкъщи. Силният вятър ще създаде предпоставки и за образуване на преспи на чувствителните места, както и за поледици по пътищата. Службите трябва да имат 3 наум и да се подготвят както трябва за сезона.

 

 

Днес времето ще бъде топло в София, въпреки мъглата. При нас от запад ще започне да вали доста силен и плътен дъжд, а в събота ще го обърне на сняг, като първоначално ще бъде смесено“, уточниш той.

„Очертава се нормална зимна обстановка, ако всички мерки са взети, няма да има проблем.

На Витиня ще бъде шарено, особено до двата тунела които се ремонтират. Трябва да се внимава, понижете скоростта, внимавайте с волана и педалите, трябва да се управлява бавно и леко.

 

В София ще е около 15 см, във Велико Търново може да натрупа до 20 см.

Пловдивчани ще видят снежна покривка, на всякъде ще вали, очаква ни затопляне- около 10-12 градуса температура. В Стара Загора вятъра заедно с валежите ще създаде тази опасна обстановка, наречена лапавица и хората трябва да внимават.

В неделя центъра на циклона ще бъде към Дунав. За сега не мисля че ще има поразии по крайбрежието. За Варна се очаква вятърът да се усили до 50-100 км в час. В Плевен доста рязко ще се понижи температурата, а в събота ще го обърне на сняг. Във вторник и сряда също ще бъде студено „, завърши той.

Don`t copy text!