юли 23, 2024

Родилка, гърч, кома… Доктор Илиян Траянов спаси и нея, и бебето й

done

Родилка, гърч, кома… Доктор Илиян Траянов спаси и нея, и бебето й

Завеждащият на акушеро-гинекологичното отделение в пазарджишката държавна областна болница д-р Илиян Траянов получи специалната награда от инициативата „ Добрата дума лекува“ на Българския лекарски съюз.

Това съобщиха от съсловната организация. Лекарят печели отличието за проявените професионализъм и съобразителност, благодарение на които е спасена родилка с рядко срещано и изключително тежко усложнение – амниотична емболия с ДИК синдром. Историята с щастлив край се разиграва през май тази година с 29-годишна жена, приета в Областната болница за второ раждане след нормално и спокойно протекла бременност.

Изненадващо на родилната маса тя започва да се задушава, кръвното ѝ се срива, сърдечните тонове – също. Посинява, прави гърч и изпада в кома. Всичко става буквално за няколко минути. Д-р Траянов разпознава амниотична емболия и вика реаниматор, който пристига за секунди, пише „Монитор“.
Спешно започва секцио и е истинско чудо, че детето е извадено живо, след като тялото на майката е в кома, а то още се храни от нея. След секциото родилката кърви неудържимо отвсякъде. Въпреки критичното ѝ състояние за два дни е върната към живота с вливане на скъпоструващи вносни медикаменти, осигурени от лечебното заведение. „Добрата дума лекува“ е част от националната кампания срещу насилието над медици „Пребори Гнева“.

Don`t copy text!