• Home
  • Родопчанка видя нещо голямо в гората: Пазете се, опасно е за всички!

Родопчанка видя нещо голямо в гората: Пазете се, опасно е за всички!

Родопчанка видя нещо голямо в гората: Пазете се, опасно е за всички!

Важно предупреждение направи жителка на родопски град, видя Plovdiv24.bg. Сега даваме думата на жената, която е от Велинград:

„Здравейте, съграждани! Правя пост, за да ви предупредя, че на снимката, която съм качила днес, 23.03.23, от моя дом, който се намира в „Чепино“, до кафе „Панички“, отсреща е паркът, като на филм видях мечка (голямо животно) и куче, което я подгони и тя избяга нагоре в гората!

Спря за момент на мястото, което е отбелязано, видях я много ясно, но за съжаление не успях да я заснема! Искам да ви предупредя, за да се пазите. Всъщност не зная кой трябва да бъде уведомен в тази ситуация!

Дайте съвет. Животното се е осмелило да дойде в града ни в непосредствена близост до къщите ни и мисля, че е опасно за всички! Пазете се!“, пише жената в социалната мрежа фейсбук.

 

Още подобни новини:

 

Нападения от мечки в населени места по поречието на Арда. Най-голям е броят им в района на смолянското село Смилян и околните села, където само за около месец стопаните са загубили 11 крави и телета.

На около 2 км над смолянското село Черешово в рамките на 2 седмици, мечка е изяла четири животни от стадото на Ангел Христов.

Той казва, че нито електропастирите, нито оградите спират мечките.

„Миналата седмица – отсреща на камъка – едно теле. После, отгоре на върха – друго теле, в дупката – трето, от долната страна – още едно. Четири телета за две седмици“, споделя Ангел Христов.

От Държавно горско стопанство „Смилян“ са поискали да бъде разрешен отстрелът на мечката, създаваща проблеми.

„Мечката попада под Закона за биологичното разнообразие и е защитен вид и нейният отстрел се извършва с разрешение на министъра на земеделието. Изпратени са всички необходими документи за издаване на такова разрешително“, посочи Анатоли Елев, директор на ДГС – Смилян.

През миналата година са били издадени две разрешителни за отстрел, но само едното е реализирано.

„За втората нямахме шанс и късмет да бъде отстреляна“, казва Елев.

Според Ангел обаче това не е решение на проблема, предаде bTV.

„Тя не е една, те са много мечки. Почват да се плодят, стават много и ще влязат в селата, въпрос на време е. В селото миналата година под парника на 50 метра имаше една майка, с две малки. Като видях три мечки и направо…“, казва той.

За всички доказани щети екоминистерството изплаща обезщетения на собствениците.