юли 25, 2024

Синоптикът Василковски алармира за опасни явления, ето къде ще удари до часове

done

Горещата вълна, обхванала Югоизточна Европа, тази седмица ще достигне своя апогей

Балканите продължават да се борят с опустошителната лятна жега, която не само носи екстремно високи температури, но и създава условия за бързо разпалване на горски и полски пожари. Горещата вълна, обхванала Югоизточна Европа, тази седмица ще достигне своя апогей. От понеделник до четвъртък се очаква дневните температури да варират между 37 и 42 градуса. Единственото облекчение ще дойде в края на периода, когато температурите ще спаднат до интервала от 30-35 градуса.

През първата половина на седмицата времето ще бъде предимно слънчево, но следобед се очакват временни увеличения на облачността. От четвъртък нататък, във втората половина от денонощието, ще започнат да се развиват локални гръмотевични процеси. Те ще бъдат съпроводени с краткотрайни, но интензивни валежи и висок риск от градушки, съобщава NOVA. Най-силни явленията ще бъдат в петък и събота.

Последната пълна седмица на юли ще бъде също с летни параметри. Преобладаващо слънчево и горещо време ще доминира, с дневни температури в интервала от 32 до 37 градуса. Неустойчивост ще се наблюдава покрай преминаването на студен атмосферен фронт, като вероятността за кратки следобедни гръмотевични валежи ще бъде повишена около 24 юли и отново към 28 юли.

По Черноморието предстоящите две седмици ще бъдат слънчеви с минимални смущения. Очакват се повече облаци и възможност за кратки следобедни валежи с гръмотевици около 19-21 юлиТемпературите ще се движат около 30-35 градуса, като след 20 юли те ще бъдат с 3-4 градуса по-ниски, но все пак ще останат в летния диапазон. Морската вода ще бъде с температура до 27-28 градуса. Морето ще бъде относително спокойно със стандартните за сезона колебания.

Кога ще си отидат адските жеги?

Този въпрос си задават милиони българи.

Няма да е скоро.

Ето какво пишат синоптиците любители:

15.07.2024г.: Очакваме валежи и по-хладно време, но преди захлаждането ни очакват още повече жеги!

Пазете се от жегите!!!!

Според текущите прогнози към периода 17-19 юли, през Балканите от запад на изток, ще преминат вълнови смущения, като се очакват гръмотевични бури.

Очакваме захлаждане, като цяло на Балканите.

Валежи от дъжд се очакват и над нашата страна.

 

Към края юли очакваме още една порция дъжд и захлаждане, което окончателно ще доведе до край на юлските горещини.

Симулация на очакваната радарна отражаемост, по данни на SPM модела. Очакваме на места градушки с размер на орех!

Don`t copy text!