юли 25, 2024

След като видите какво слагат в саламите, кренвиршите и колбасите, ще спрете да ги ядете

done

След като видите какво слагат в саламите, кренвиршите и колбасите, ще спрете да ги ядете

Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес – това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас, научи gzona.eu.

Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина.

Заедно с тях се изстъргват жили и хрущяли и дори парчета кости, които също могат да пропаднат в салама.

Който яде салам от два лева, яде колаген, казват от Асоциацията на месопреработвателите.

 

 

Практика в целия свят е да се слагат в колбасите заместители на месото. У нас тя нахлула под западно влияние и затова вносните салами са с повече заместители.

Соевите гранули могат да заместят голям процент от истинското месо.

Те са под формата на гел, който се разтваря във вода и се бърка от специална машина – кутер. Колагеновият протеин се извлича от животински кожи или кости. Той също е под формата на гел и може да замести 10-15% от месото.

На всеки от нас е известно, че колбасите не са сред най-здравословните храни, но въпреки това продължаваме да ги консумираме. Според диетолозите всеки колбас е вреден за здравето, независимо от количеството, в което го консумираме.

Редица проучвания показват, че червеното месо провокира развитието на рак.

При колбасите този фактор се увеличава от наличието на добавки, без които е невъзможно месото да бъде съхранено прекалено дълго време. Те съдържат големи количества животински мазнини, стабилизатори, подобрители на вкуса, въглехидрати и малко количество протеини. Следователно подобни продукти не може да бъдат определени като полезни.

Животинските мазнини са основна суровина в колбасите. Това се дължи на факта, че за производството им се използва месо от животни, които се отглеждат в условия на ограничено движение. Свинете и кравите не се движат много и това обяснява защо месото им е по-мазно.

В колбасите се съдържа и соев протеин, който сам по себе си е безвреден.

Вредни са добавките, които се прибавят към него, за да му придадат желания вкус. Диетолози дори сравняват консумацията на колбаси с тютюнопушенето, въпреки че върху колбаса няма предупредителен стикер.

Според тях няма значение дали ще консумирате само парче шунка или ще хапнете по-голямо количество. Единствено колбаси, които са произведени с био месо и са с чист състав, могат да се консумират без притеснение. Вярно е, че срокът на годност на тези продукти е по-кратък и цената им е по-висока, но определено те са по-добрият вариант.

Бързите закуски не винаги са вредни, смята Маргарита Арзуманян, кандидат на медицинските науки, диетолог и гастроентеролог.

При избора на храна за закуска е важно да се обърне внимание на нейния състав. Според Арзуманян идеалният начин за бърза закуска е да хапнете нещо, съдържащо ядки, пълнозърнесто брашно, зеленчуци, горски плодове или бобови растения.При избора на храна за закуска е важно да се обърне внимание на нейния състав

„Най-бързата и чудесна закуска е да вземете добър пълнозърнест хляб и кисело мляко и да добавите ядки и плодове“, казва тя.

Правилната комбинация от съставки ще превърне дори сандвича, който обикновено се смята за нездравословна закуска, в здравословно ястие – продължава диетологът.

„Сандвичът може да бъде добра закуска, ако вземем домашно приготвено месо, пиле или риба, хляб от пълнозърнесто башно, което съдържа остатъчно количество фибри. Сложете отгоре резен краставица, домат или маруля“, препоръчва Арзуманян.

Много храни, които преди са били смятани за вредни, сега се произвеждат по различни технологии, казва диетологът. Така че според нея съвременните колбаси си заслужават да бъдат част от здравословното хранене.

Don`t copy text!