май 28, 2024

Събуждате се посред нощ: Ето за какви заболявания говори това

done

Събуждате се посред нощ: Ето за какви заболявания говори това

В традиционната китайска медицина емоциите и физическото здраве са тясно свързани. Тъгата, нервното напрежение, гневът, тревожността, страхът и преумората са свързани с определени органи в тялото.

Например, раздразнителността и неуместният гняв могат да засегнат черния дроб и да доведат до менструални болки, главоболие, зачервяване на лицето и очите, замаяност и сухота в устата.

Диагнозата в традиционната китайска медицина е много индивидуална. Уникалните симптоми на пациента определят подхода към лечението на практикуващия лекар.

Излишъкът от определени емоции засяга някои органи:

Радостта – сърцето
Страхът – бъбреци
Тревожността – белите дробове

Замислеността – далака
Гневът – черния дроб

Освен емоциите, околната среда, начинът на живот и наследствените фактори също допринасят за развитието на дисбаланс в организма.

В западната медицина тази връзка се изучава от психосоматичната медицина. Експертите вече са доказали, че хората, склонни към неконтролирани изблици на гняв, са по-склонни към заболявания на стомаха.

А най-важното е, че можете да си помогнете сами. За да избегнете усложнения и развитието на различни заболявания, учените препоръчват на първо място да обърнете внимание на своите емоции и да не позволявате да развалят настроението ви.

23:00-1:00 – разочарование
Разочарованието в източната традиция е свързана със здравето на жлъчния мехур. А времето, от своя страна, регулира работата на всеки орган.

През нощта организмът ни възстановява всички процеси.

От 23:00 до 1:00 ч. – времето на активно възстановяване на жлъчния мехур
Ако не можете да заспите по това време, тогава най-вероятно има някакво разочарование в живота ви. Това пречи на почивката и на фона на тази емоция страда жлъчката.

“Ци” е понятие за жизнената енергия, която циркулира в цялото тяло. За да се успокоите, необходимо е да я насочите надолу в коремната област.

Представете си, че има вътрешен поток – ярък и жив – и той следва вашите ръце.

Полулегнали, поставете ръцете си пред лицето си и си представете как хващате тази енергия и, спускайки ръцете си, придвижете я надолу. Направете го бавно и внимателно и много скоро ще се почувствате сънени.

1:00-3:00 – чувство на гняв
Черният дроб страда от гнева. Ако не можете да заспите или често се събуждате през този период от време – вие сте ядосани на някого или нещо.

Ако не откриете причината и не я коригирате, черният ви дроб няма да работи правилно, като по този начин пречи на други процеси в тялото.

Ако искате да заспите, изпийте чаша студена вода. Практикувайте релаксация, например, чигонг упражнения за гръбначния стълб.

Ако след 15-20 минути не заспите, опитайте се да повторите процеса.

3:00-5:00 – тъга
Тъгата е свързана със здравето на белите дробове. Може би проблемът е вашата страст към тютюнопушенето? Помислете за това, преди да е станало твърде късно.

Седнете на стол, облегнете се на гръб, наклонете главата си назад и раздалечете ръцете си встрани. Вдишайте и издишайте в тази позиция. Слушайте дъха си и много скоро ще се почувствате сънливи.

Ако почувствате много силна тъга и не можете да заспите, въпреки съветите на диетолозите, поглезете се със сладко – например най-безвредната опция, сушени плодове.

Веднага ще се почувствате по-добре.

Също така, нека винаги има чаша чиста вода до вас, в случай на неразположение, или просто, ако ожаднеете.

Тъй като различни симптоми в алтернативната медицина могат да бъдат свързани с редица заболявания, важно е да се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви здравословни проблеми.

Don`t copy text!