юли 13, 2024

Тежък удар за Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза

done

Тежък удар за Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза

Софийски окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имота, съобщиха от пресцентъра на съда. Това стана след повече от 10-годишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка са по последното висящо дело относно казуса с т. нар. „царска“ реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти.

Решението на Софийски окръжен съд не е окончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Don`t copy text!