юли 13, 2024

Тотален обрат: Студове, мъгли и дъжд удрят България след тази дата

done

Тотален обрат: Студове, мъгли и дъжд удрят България след тази дата

 

Очертаваща се класическа зимна обстановка, прогнозират глобалните модели за края на следващата седмица, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 25- 27 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Максималните температури в петък все още ще са високи и ще достигат до 10-13, в СЗ България и доста по-топло в Източна – до 15-17°С.

Синоптичната обстановка през деня в събота и през нощта срещу неделя в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се очакват ураганни пориви на вятъра! ( Поне към този момент )

Времето в събота и неделя:

През деня в събота, под влияние на преминаващ средиземноморски циклон, синоптичната обстановка у нас ще се усложни. Започналите валежи над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Сняг ще завали и в планинските райони, като там се очакват и навявания. Възможни са и затваряния на планинските приходи !

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна България на места ще надмине 10см. В Северозападния Предбалкан – до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10см.

Не е изключено, при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици Южна и Източна България.

Meteo Balkans апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

В неделя над Източна България до обяд все още ще преваля сняг, но ще се задържи ветровито. Привечер облачността над Западна България ще намалява до ясно време и вятъра ще отслабне.

 

 

 

През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени и реално тази прогноза не е официална. Идеята на този тип прогнози  е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата, уточняват синоптиците.

 

Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации.

Don`t copy text!