юли 19, 2024

Траур и тъга. С огромна болка съобщаваме, че почина голяма звезда. Велика певица ни напусна

done

Траур и тъга. С огромна болка съобщаваме, че почина голяма звезда. Велика певица ни напусна

На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска, съобщи тъжната вест БНР.

Повече от 30 години Илиана Селимска е солист в Симфоничния оркестър на БНР. Тя е сред най-обичаните и търсени изпълнители на арфа, като има съвместни участия с най-големите съвременни български и чуждестранни оркестри.

Участвала е в турнета в Европа, в Южна Корея, Бахрейн, Дубай и остров Мартиника.

Илиана Селимска се дипломира се в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по арфа на проф. Малина Христова и оперно пеене в класа на доц. Лиляна Жабленска. Впоследствие се усъвършенства в майсторкия клас по арфа на проф. Клаудия Антонели и по оперно пеене в класовете на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова.

Работила е за чуждестранните звукозаписни компании SIF 309, Sud Ovest records и Fame“s, с които записва филмова музика на композитори като Енио Мориконе, Ханс Цимер, Патрик Дойл.

Член е на оркестъра към майсторските класове по дирижиране в академия „Киджана“ в Сиена, Италия, под ръководството на диригентите Джанлуиджи Джелмети и Юрий Аронович.

Редовно участва и в оперните продукции и концерти на международния фестивал Opera Оpen на сцената на Античния театър в Пловдив с имена като Хосе Кура и Александрина Пендачанска.

През 2019 г. участва в концерт по повод 40-годишнината от създаването на Съюза на жените от Съвета на Европа с произведения на френските композитори Жермен Тайфер и Енриет Рение. За първи път в България изпълнява „Северен триптих“ на Олег Галахов. Впоследствие записва тези произведения за фонда на Българското национално радио.

Многократно участва в международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Аполония“, „Mузикален фестивал Толедо“ и др.

Делила е сцената с изпълнители като Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Соня Йончева, Никола Гюзелев, Андреа Бочели, Сара Брайтман, Юрий Башмет, Сара Чанг, Борис Белкин, Светлин Русев, Людмил Ангелов.

Илиана Селимска е дъщеря на известния оперен певец Асен Селимски и пианистката Белина Селимска. Съпруга на актьора Племен Манасиев.

Don`t copy text!