юли 19, 2024

Трябва да знаеш новите такси: Ето колко взима всяка банка за теглене от банкомат

done

Трябва да знаеш новите такси: Ето колко взима всяка банка за теглене от банкомат

Банките непрекъснато качват таксите си и тегленето от банкомат е сред често актуализираните услуги.

В края на миналата и началото на тази година редица банки направиха поредни корекции в тарифите си, като преобладаваха промени в таксите за поддръжка на сметка, за преводи, за операции на каса и за теглене на кеш от АТМ.

Порталът “Моите пари” направи своеобразно класиране, за да покаже кои банки таксуват клиентите си най-евтино при използване на банкомат. Разгледани са двата варианта – когато човек използва дебитна карта и устройство на една и съща банка и когато банкоматът е на друга банка. Във втората опция таксите по правило са по-високи.

Данните са актуални към 28 февруари и се отнасят за стандартни банкови карти за физически лица.

Както се вижда от таблицата, единствената банка, която все още прилага “нулева ставка” за теглене от банкомат, е Ти Би Ай. Таксата обаче е нула само за 20 трансакции годишно, а после за всяко следващо теглене удръжката е 99 стотинки.

Над половината банки удържат по 30 стотинки при използване на АТМ – независимо от сумата.

Но при другите има нововъведения, които на практика оскъпяват услугата. Първо Банка ДСК промени таксата, като се отказа от фиксираната сума и вместо това удържа процент от изтеглените пари, като таксата не може да е по-ниска от 30 стотинки. В началото на годината Уникредит Булбанк направи същата “реформа”, а след това Пощенска и ПИБ въведоха процентно таксуване. Дали други банки ще последват тази “мода”, предстои да узнаем, коментират от “Моите пари”.

Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат са още по-високи. Те започват от 1.20 лв. Само Ти Би Ай не взима такса за 20 трансакции в рамките на годината, а за следващите си удържа по 99 стотинки. Най-скъпо излиза при Уникредит Булбанк, ПИБ и ДСК, които си удържат по 0.20% от изтеглената сума, но не по-малко от 1.50 лева.

Don`t copy text!