юни 16, 2024

Тъжна вест! Почина любимец на хиляди българи

done

Тъжна вест! Почина любимец на хиляди българи

Отиде си голям актьор, с когото са свързани и много наши сънародници.

Един от най-големите руски актьори, художественият ръководител на Малий театър – Юрий Соломин, е починал. Народният артист на СССР си отиде на 89 години.

По-късно той е прехвърлен от реанимация в отделението по неврология, а преди два дни бе изписан от болницата. Но днес са спрели бъбреците му, което е било фатално.

Юри Соломин е роден на 18 юни 1935 г. в Чита в семейство на професионални музиканти. През 1957 г. завършва висшето театрално училище „М. С. Шчепкин“, където преподава от 1961 г. Като режисьор той работи в театъра, телевизията, играе и в почти 60 филма и сериали, част от които са любими и на българските зрители.

Освен многобройните награди, с които е удостоен в родината си, Соломин получава и японските ордени „За принос в световната култура“ (1993) и „Изгряващото слънце“ (2011 г.).

Соломин участва в наградения с „Оскар“ съветски-японски филм на Куросава „Дерсу Узала“ през 1975 г., а няколко години по-рано добива популярност след ролята си във филма „Адютант на негово превъзходителство“.

Познат е още от „Обсада “, „Летящият човек “ и „ ТАСС е упълномощен да заяви“. Любимите му филмови роли обаче са Стубе във филма на Алексей Салтиков „ И беше вечер, както и стана утро… “ и Гютел в „ Силни духом “ на Виктор Георгиев.

От 1988 г. Соломин е художествен ръководител на Малий театър, в който самият той играе повече от 50 роли.

Сбогуването с големия актьор ще се състои на 15 януари в Малий театър, погребението ще бъде същия ден на Троекуровското гробище. Според волята на починалия той ще бъде погребан до съпругата си.

Още една тъжна вест от днес:

Поетът Лев Рубинщейн почина на 76-годишна възраст, съобщи дъщеря му Мария Рубинщейн в социалните мрежи.

„Баща ми, Лев Рубинщейн, почина днес“, гласи нейният пост.

По-рано днес ТАСС съобщи, че поетът е бил хоспитализиран в изключително тежко състояние, след като бил блъснат от автомобил в Москва. Инцидентът е станал на 8 януари.

Шофьор с „Фолксваген“ блъска Рубинщейн на пешеходна пътека. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Don`t copy text!