юли 25, 2024

Търсят се 200 000 работници, висшето не е задължително, а заплатата голяма

done

Търсят се 200 000 работници, висшето не е задължително, а заплатата голяма

От 193 792 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления ще има нужда българският бизнес през следващите 12 месеца. Изискванията не са високи.

Според работодателите най-важната компетентност, която се търси у персонала, е общуване на роден език, следвана от инициативност и предприемачество, както и дигитална компетентност.

Това показват резултатите от есенното национално представително анкетно проучване сред активните работодатели в България за потребностите им от работна сила в краткосрочен план, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. Изследването се провежда съвместно от Агенцията по заетостта и комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

През 2022 г. работодателите ще имат нужда от 108 487 специалисти, като

най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите,

работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители. Част от професиите не предполагат висше образование. Дори напротив, броят на търсените висшисти се свива с 2.4 процента в сравнение с година по-рано, става ясно от допитването.

Всъщност, нуждите на бизнеса от висшисти са наполовина по-малки от среднистите и са доста специфични. Най-търсени ще са учители, строителни инженери, спецове по информационни и комуникационни технологии, лекари и медицински сестри. Последното съвсем не е чудно по две причини – пандемията и силното изтичане на хора от тази професия към чужбина.

Над 2/3 от  работодателите заявяват, че срещат трудности при намиране на подходящ персонал

За сравнение – техният дял е с 5.4 пункта повече от този на заявилите, че срещат трудности преди една година. Според тях най-трудно и бавно се намират продавач-консултанти, машинни оператори, шивачи, оперативни счетоводители, строители. Преди една година тези професии са били в следния порядък: готвачи, отново продавач-консултанти, електротехници, заварчици, търговски представители и строители.

Основната форма на заетост през следващата една година ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Дистанционна работа и работа от къщи биха предложили по-малко от 700 работодатели, тъй като считат, че производителността спада.

Нова COVID-19 вълна

ще повлияе отрицателно на решението да търсят нов персонал на 52,3 на сто от работодателите,

които са възнамерявали да наемат такъв. 47,7 процента са тези, които заявяват, че няма да редуцират планирания брой на търсения нов персонал при поява на нова COVID-19 вълна. В случай на такава работодателите ще се откажат да открият 70 686 нови работни места, като близо 70 процента от тях ще са за неквалифицирани работници, а 30 процента ще са за специалисти и ръководни длъжности. С други думи, нова COVID-19 вълна би свила планираното откриване на нови работни места с 36,5 на сто, като най-засегнати биха били сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ – с 52,8 процента редукция на новите работни места, и сектор „Строителство“ – с 49,2 на сто по-малко нови работни места.

Don`t copy text!