юли 19, 2024

Урок по история: Името на кой наш град идва от думата черпак

done

Урок по история: Името на кой наш град идва от думата черпак

Днес ще ви представя историята на един специален български град. Неговото днешно име се смята, че идва от прабългарската дума за черпак. Какво трябва да знаем за това специално място в нашата родина, пише Poznanieto.bg.

Кой град е свързан с прабългарската дума за черпак

Става въпрос на днешния град Шабла. Разбира се, има няколко хипотези за произхода на името на града, така че ще ви представя всичките:

 

Шабъла – Това е старобългарската дума, която съответства на днешната ни дума черпак. Причината е извивката, която прави брега при града, който наподобява формата на този кухненски уред.
Айше Абла – Това е друга популярна версия за името на града. Айше Абла или в превод леля Айше. Според легендата, тя е била притежател на имение, което се е намирало на мястото на днешния фар. Поради върлуването на чума в региона и се наложило да се премести навътре към селището и по този начин дала името на селището.
Сабля – Тук името се свързва с дивия киселец/лапада, който растял в региона. Тъй като листата му били остри като саби(сабля), по този начин това се прехвърлило върху името на селището.
Саблум/Сабула – Това е латинското наименование за пясък. Тъй като тези територии са били част от Римската империя, има теория, че те са сложили това име на този регион.

История на град Шабла

Местността е населенена от много дълбока древност, но за съжаление не са запазени имената на селищата по това време.

Кария

Това е най-старото запазено име на населено място в региона. Става въпрос за пристанишният град Портус Кария, който стъпва върху древния тракийски град Карея. В римско време, селището е било изключително важно, тъй като обсулжва морския път от Цариград за устието на река Дунав и полуостров Крим. Постепенно през V и VI век след Христа тук започват да се заселват славяни и прабългари, които с постоянните си набези разрушават селището.

Средновековна Шабла

За съжаление няма никаква запазена информация за Шабла като част от Първата и Втората българска държава. Дори и да е имало селище, то не е играло важна роля за нашата страна. Причината за това е, че българите по това време не са разчитали в такава степен на корабоплаването като ромеите. Тук със сигурност се знае, че е установена османската власт най-късно след похода на Владислав Варненчик през 1444 година и загубата му в битката при Варна.

Легенда за Шабла

Има 2 интересни легенди за това каква артефакти са намирали жители на Шабла в рамките на Османската империя:

Първата легенда се свързва със слоновата кост. Причината е, че се смята, че покрай нос Шабла са преминавали кораби, които са превозвали слонова кост. От време на време се случавало да се разбият и това означавало, че много от местните жители започнали да намират на брега от този ценен товар.
Втората легенда се свързва с британския кораб Черният принц. Той е участвал в Кримската война от 1853 до 1856 на страната на Османската империя срещу Руската империя. Смята се, че той е потънал около бреговете на Шабла. Има легенда, която разказва, че той бил напълнен догоре със злато, с което трябвало да се плати на британските войници. Поради тази причина се смята, че много рибари от Шабла и околността започвали да намират златни моменти в този период.

Шабла след Освобождението

Шабла се превръща в център на община. За съжаление Освобождението не продължваа много дълго за тези българи, тъй като след 1913 година и най-вече след 1919 година, районът става част от Румъния. Местното население е подложено на множество репресии, но въпреки това успява да устоии на натиска на чуждата власт. След Крайовската спогодба, Шабла отново се връща в рамките на България.Иначе Шабла дълго време е село, но през 1969 е обявено за град и се превръща в общински център.

Don`t copy text!