юли 25, 2024

Установиха, на кой етаж е най-добре да се живее

done

Установиха, на кой етаж е най-добре да се живее

При покупката на жилище е най-добре то да се намира на първия или втория етаж, са установили учени. Това е свързано със силата на магнитното поле, което оказва влияние върху човешкото здраве: колкото е по-висок етажа, на който живеете, толкова по-малка е силата на полето.

Най-силно влияние магнитното поле оказва на опорно-двигателния апарат , имунната, сърдечно-съдовата и нервната системи.

 

В България жилищата на първите етажи от сградите старо строителство почти изчезнаха. Те бяха преустроени на магазини, което доведе до редицанарушения инапуквания на цялата конструкция на сградите. Макар това да засегна предимно централната част на София, оказа негативно влияние върху броя предложения на този тип жилища. От здравословна гледна точка може би е добре да се живее на първи етаж, но от гледна точка на сигурността – едва ли. Това е и основната причина на клиентите да не желаят да живеят в апартамент там.

 

Предлагането на жилища на първи етаж не е силно. По данни на най-големия сайт за недвижими имоти – imot.bg, към момента в София могат да бъдат купени едва145 едностайни апартамента. Средната им цена е около 780 EUR/кв.м. Броят на двустайните е близо 900. Стойността на квадратен метър е малко над 810 EUR. Най-голям избор има при тристайните жилища. Цената е близка до тази на двустайните, а броят оферти е около 1400.

 

Почти идентична е картираната при жилищата, разположени на втори етаж. Броят наапатаментите с една стая е малко над 200, а цената на квадратен метър е с около 15 EUR по-висока от тези, които се предлагат на първи етаж – 795 EUR/кв.м. Двойно повече обаче са предложенията при двустайните жилища – 1800 оферти. Средната цена на квадратен метър е по-висока от идентичния тип апартаменти, които се намират на първи етаж – 842 EUR. Най-голямо предлагане, но и най-висока е цената на тристайните жилища разположени на втори етаж. Броят на предложенията е 2711, а средната стойност на квадратен метър – 897 EUR.

Don`t copy text!