юли 24, 2024

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

done

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

Силният разсад лесно понася пресаждане на постоянно място – в градинско легло или в оранжерия. Опитните градинари знаят, че в началния етап на развитие растенията те се нуждаят от голямо количество минерални вещества, които първоначално присъстват в почвата. Следователно, преди пресаждане, разсадът се третира и напоява с разтвори, които имат свойства за стимулиране на растежа. Един от тези разтвори се приготвя на базата на аспирин.

 

Разтвор от аспирин за подхранване на доматения разсад

Познатият на всички аспирин, който се продава във всяка аптека, се получава от върбова кора. Ацетилсалициловата киселина помага на разсада лесно да понася стреса при засаждане, укрепва фитоимунитета на растенията и неутрализира неблагоприятните условия за развитие (хипотермия, лека липса на светлина, течение в стаята и др.).

 

За приготвяне на разтвора 1 таблетка аспирин (ацетилсалицилова киселина 500 mg) се натрошава на прах и след това се разтваря в един литър топла вода (температура около +38 ° C).

Внимателно полейте всеки корен с разтвора в количество от 1 чаена лъжичка (5 ml) в корена. Най-удобно е разтворът да се прилага със спринцовка или голяма спринцовка без игла.

Еднократно поливане на доматен разсад в корена с разтвор на аспирин се извършва 1-2 дни преди пресаждане.

Останалата хранителна течност може безопасно да се използва за укрепване на фитоимунитета на всички стайни цветя, домашни растения, както и разсад на други зеленчуци и декоративни култури. Резултатът от прилагането на разтвора се забелязва чрез активиране на точката на растеж и засилване на цвета на листата.

Същият ефект има и разтвор на водороден прекис (3%). Той обогатява почвата с кислород, който е жизненоважен за образуването на обширна и здрава коренова система. За 0,5 литра вода със стайна температура (около +25 ° C) добавете 1 супена лъжица три процента перхидрол.

Разсадът се напоява в корена с разтвора в количество от 1 чаена лъжичка на храст. Освен това производителите на домати съветват пръскането на растенията с разтвор на водороден прекис върху листата с помощта на ръчна бутилка със спрей. Още на следващия ден можете визуално да забележите подобрение във външния вид на разсада.

Тези процедури може да се извършват веднъж на всеки 10-12 дни, като се започне от етапа на образуване на листата. Разтворът е особено полезен преди засаждане в отделни контейнери за засаждане, както и преди засаждане на възрастни храсти в оранжерии и градински лехи.

Don`t copy text!