юли 23, 2024

Чаят от тази подправка е по-силен от аспирин – лекува главоболие и разрежда кръвта

done

Чаят от тази подправка е по-силен от аспирин - лекува главоболие и разрежда кръвта

Макар и най-известна със силния си прекрасен аромат, подправката карамфил крие и други, далеч по-значими ползи. Тя се споменава в древни записи, датиращи от 400 г. пр. н. е., а днес се знае, че е имала важно място в китайската и дори индийската традиционна медицина.  Карамфилът се използва за лечение на лошо храносмилане, подагра, гъбични инфекции, проблеми с дишането, зъбобол, храносмилателни проблеми. Ето защо не е чудно, че все по-често срещаме съвета, че вместо аспирин за разреждане на кръвта можем да пием чай от карамфил.

Карамфил против главоболие, за разреждане на кръвта и още куп болежки „Карамфилът е фантастична подправка с прекрасен вкус и мирис, намерила приложение и в традиционната медицина. Четири грама карамфил съдържа препоръчителната дневна доза манган, който играе важна роля за мозъчната функция и здравината на нашите кости. Освен това е богат на евгенол (антиоксидант) и има положителен ефект върху цялостното здраве, действа като лек „разредител на кръвта“, обяснява диетологът д-р Таня Олайджия.

„Особено интересни са изследванията, които потвърдиха, че карамфилът помага при заболявания на черния дроб и спомага за стабилизирането на кръвната захар“, допълва лекарят. Карамфилът действа антивирусно, противогъбично и противопаразитно, както и противовъзпалително, т.е. потиска възпалителните процеси в организма. Повишава умствената енергия, концентрацията, намалява главоболието, действа срещу безсъние, ако се пие непосредствено преди лягане и има благоприятен ефект за ускоряване на кръвообращението – тоест осигурява усещане за топлина, ако ви е студено.

Най-голямото предимство на чая от карамфил се изразява в благоприятния му ефект върху сърдечно-съдовата система, както и при проблеми с храносмилането или гадене. Чаят от карамфил може да се пие по всяко време на деня, но най-добре е да го правите сутрин, но внимавайте с неговото количество количеството. „Чаят може да се приготви, като се варят 1-3 пъпки в 300 мл вода, докато заври. Напитката може да се подслади с мед или стевия, както и да се добавят няколко капки лимон към нея. Може да се консумира по всяко време на деня, при условие, че не трябва да пиете повече от една чаша на ден. Също така трябва да се подчертае, че ако се планира хирургична интервенция, чаят трябва да бъде спрян за известно време преди и след интервенцията, което трябва да се обсъди с вашия лекар“, заключава д-р Олайджия.

Don`t copy text!