юли 13, 2024

Ябълки – сутрин или вечер е най-добре да се ядат

done

Ябълки - сутрин или вечер е най-добре да се ядат

Дали ябълките ще бъдат от полза за нашето тяло зависи до голяма степен от това кога да ги ядем. За да получите максимална полза от тях е най-добре да ги ядете през първата половина на деня, в идеалния случай сутрин, според руския диетолог д-р Василиса Пономарева. Можете също да ядете ябълки като лека закуска, но не вечер, препоръчва експертът. “Това може да доведе до повишена киселинност и стомашен дискомфорт. Освен това яденето на ябълка вечер може да събуди чувство на глад.Между другото, препоръчително е да ядете всички плодове, не само ябълки, половин час преди или три до четири часа след хранене”, казва още специалистът.

Полезни свойства на ябълките Те съдържат 80% вода, но останалите 20% от състава им включват фибри, които подобряват храносмилането и намаляват вероятността от чревни разстройства и запек. Консумацията на тези плодое намалява холестерола. Излишъкът му води до образуване на плаки, което означава нарушаване на притока на кръв в каротидните артерии, което рано или късно заплашва от инсулт.

Сърдечен удар, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, ангина пекторис и много други заболявания също могат да възникнат поради високи нива на холестерол. Тези вкусни плодове съдържат пектин, който помага за премахване на излишния холестерол от тялото, намалявайки вероятността от запушване на кръвоносните съдове и намалявайки вероятността от инфаркт.

Освен холестерола, пектинът „отстранява“ и токсични вещества (олово, арсен, живак). Витамин С, съдържащ се в коментирания плод, укрепва имунната система. В допълнение, той предпазва бронхопулмоналната система – по-специално от вредните примеси, съдържащи се във въздуха и тютюневия дим. Редовната консумация на този плод осигурява профилактика на астматични заболявания. Попълва недостига на желязо – ябълката съдържат малко по-малко желязо от други храни (нар, червено месо), но за сметка на това спомага за активното им усвояване.

Фибрите, на които са богати тези плодове, помагат за бързо задоволяване на глада, но основното е, че ябълките спомагат за качественото храносмилане на храната и предотвратяват превръщането на въглехидратите в мазнини, насърчавайки загубата на тегло. Лекият диуретичен ефект, който предизвикват тези плодове, също работи за тази цел. Пектините, с които е наситена ябълковата пулпа, имат бактерицидни свойства и могат да осигурят дезинфекция на устната кухина. Твърдата ябълкова кора масажира и укрепва венците, като стимулира вътрешното кръвообращение.

Don`t copy text!