юни 12, 2024

10 коварни продукта, които опасно сгъстяват кръвта и предизвикват тромби – ядем ги ежедневно

done

10 коварни продукта, които опасно сгъстяват кръвта и предизвикват тромби – ядем ги ежедневно

10 коварни продукта, които опасно сгъстяват кръвта и предизвикват тромби - ядем ги ежедневно:

Едно от най-коварните състояния при човек е сгъстяването на кръвта , което води до увеличен риск от образуването на тромби . Тромбозата е опасно заболяване, което засяга голям брой хора в напреднала възраст.

То е свързано с болка, подуване на крайниците, тахикардия, липса на въздух, а понякога има и фатален край.

Вече ви информирахме кои признаци сочат наличието на тромб някъде в тялото ни и спешно трябва да вземем мерки. Сега ще поговорим повече за самото сгъстяване на кръвта и някои фактори, които го предизвикват.

сгъстяване на кръвта

Една от основните причини за тромбозата е сгъстяването на кръвта . Кръвният вискозитет се увеличава и по този начин се затруднява транспортирането на кислород и хранителни вещества до всички системи на тялото.

Причините за увеличаване на вискозитета на кръвта могат да бъдат много: Консумацията на алкохол, липсата на вода в тялото, слабата подвижност, тютюнопушенето, недостиг на витамини.

Също така, един от най-важните фактори за повишаване на вискозитета на кръвта е храненето. Някои храни буквално „сгъстяват“ кръвта ни и увеличават риска от тромбоза .

10 често срещани продукта , които сгъстяват кръвта и увеличават риска от тромбоза:

захар в кафето

1. Захар

Най-вредният продукт с висок вискозитет на кръвта. Той се натрупва под формата на “гликогени” в черния дроб се синтезират до “липиди”, които провокират появата на кръвни съсиреци в кръвоносната система.

През последните 30 години консумацията на захар от населението се е увеличила средно 10-15 пъти. А физическата активност е спаднала с 40%.

картофи кръв

2. Картофи

Във всяка къща и на всяка маса има картофи, но малко хора знаят, че този продукт е толкова опасен, колкото захарта.

Съдържа много нишесте, което при излишък също се трансформира в липиди. Картофът съдържа също така много танини, които сами по себе си сгъстяват кръвта.

мазни храни

3. Животински мазнини: Млечни продукти, месо

Животинските мазнини, млечните продукти и месото провокират рязко повишаване на липидите в кръвта.

Изброените в статията продукти не трябва да бъдат напълно изключени от менюто ви. Препоръчваме да си направите кръвен тест, за да определите вискозитета на кръвта.

черен дроб

Дреболии: черен дроб, бъбреци, сърце

Препоръчва се да се ядат, за да се повиши хемоглобинът, но в големи количества допринасят за сгъстяване на кръвта, повишено съдържание на тромбоцити и повишаване на хемоглобина.

елда

Елда

Помага за повишаване на съсирването на кръвта, в големи количества може да влоши състоянието на тромбоза. В елдата има много желязо, препоръчва се при липса на хемоглобин. Елда каша съдържа лецитин, който увеличава вискозитета на кръвта.

орехи ядки

Орехи

Този продукт съдържа голямо количество танини, които правят кръвта по-плътна. Но тъй като орехите съдържат още здравословни за кръвта омега-3 мастни киселини, които спомагат за регулирането на нивата на холестерола в кръвта, така че не бива да изоставяте напълно ядките. Наложително е обаче да се ограничи количеството им.

бобови

Бобови растения

Те са богати на растителни протеини, които увеличават вискозитета на кръвта. Ето защо не се препоръчва да се ядат боб и грах при високо кръвно налягане.

банани

Банани

Те съдържат много захари, които бързо повишават нивата на кръвната глюкоза и се превръщат в липидни съединения. Тези фактори увеличават вискозитета на кръвта.

магданоз

Магданоз

Зелената подправка съдържа много витамин К, който помага за съсирването на кръвта. Ето защо, в случай на тромбоза, е по-добре да го ограничите в диетата.

коприва

Коприва

Ако сте привърженик на зелената пролетна супа с коприва, но имате високо кръвно налягане и разширени вени, е по-добре да преминете към зелева супа или леки зеленчукови супи. Копривата повлиява съсирването на кръвта, тъй като съдържа витамин К.

Don`t copy text!