април 15, 2024

2 съставки и киселото ми мляко е готово- гъсто и сладко, няма база за сравнение с това от магазина

done

2 съставки и киселото ми мляко е готово- гъсто и сладко, няма база за сравнение с това от магазина

Хранителна стойност:
500 kcal

Трудно е да се намери човек в България, който да не знае какво е киселото мляко и да не го обича. Този оригинален ферментирал млечен продукт е бил популярен сред древните народи в региона.

Напитката е известна със своите чудодейни свойства. Бързо извежда токсините от тялото , което е много полезно за махмурлук. Освен това е добро средство за укрепване на имунната система. А за тези, които са на диета, киселото мляко ще бъде истинско спасение. Задоволява глада, като същевременно съдържа минимум калории. А готвенето е толкова лесно

 

Съставки

Мляко 1 л

Сметана 4 с.л.

 

Подготовка

Прехвърлете млякото в тенджера и оставете да ври на умерен огън. Ако искате киселото ви мляко да е по-плътно, оставете млякото да къкри още 5-10 минути.

Охладете млякото до 37 градуса. Ако температурата е твърде висока, суроватката ще се отдели, което ще развали киселото мляко. Изсипете млякото в буркан.


Добавете заквасена сметана в буркана и разбъркайте добре. Покрийте с хартиена кърпа и закрепете с ластик


Покрийте киселото мляко с топло одеяло и оставете за 5-6 часа. По това време се опитайте да не мърдате бурканите с квас, тя не харесва това.

Отделете 2 ч.ч. кисело мляко, така че следващия път да го добавите към млякото за закваска. Тогава ще се получи много по-вкусно, с лека киселост и по-скоро като традиционен продукт. По-добре е да приемате домашно мляко,а не магазинното, което е пълно с какво ли не.