юли 19, 2024

5 ранни признака, че алкохолът е увредил черния ви дроб

done

5 ранни признака, че алкохолът е увредил черния ви дроб

Увреждането на черния дроб може да засегне до 500 жизненоважни функции, за които е отговорен органът, включително разграждането на токсични вещества.

Алкохолът навлиза в кръвта през лигавицата на стомаха и тънките черва. Черният дроб е отговорен за неутрализирането и елиминирането на токсина.

„Чернодробните клетки произвеждат ензим, наречен алкохол дехидрогеназа, който разгражда алкохола до кетони със скорост от около 0,015 g / 100 ml / час“, обясняват експерти от университета в Боулинг Грийн.

Британският тръст на черния дроб обаче отбелязва, че всеки път, когато черният дроб филтрира алкохола, някои „чернодробни клетки умират“.

„Черният дроб се нуждае от почивка от пиенето на алкохол, за да може да се регенерира и да създаде нови клетки.“

Ако пиете много дни подред, черният ви дроб може да бъде увреден повече, отколкото си мислите.

Ранните симптоми на чернодробно заболяване, свързано с алкохола, включват:

Болка в корема
умора
диария
гадене

Неразположение като цяло

Други потенциални признаци на свързано с алкохола чернодробно заболяване са загуба на апетит и неразположение.

„Дългосрочната злоупотреба с алкохола (прекомерна консумация на алкохол) в продължение на много години може да намали способността му да се регенерира. Това може да причини сериозно и трайно увреждане на черния ви дроб.”

Пиенето на много алкохол, дори в продължение на няколко дни – например, когато се празнува събитие – може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб.

Don`t copy text!