• Home
  • Kамък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат

Kамък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат

Kамък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат

Очаква се средиземноморски циклон да премине през страната ни в периода между 14 – 17 декември. Очаква се обстановката в страната да се влоши.

Според ECMWF и GFS се очаква усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната покривка, може да надмине 30-40 см, съобщава MeteoBalkans. С това се потвърждават прогнозите за очаквани снеговалежи към края на текущата седмица.

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и GFS, под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 14 – 17 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

Около обяд в четвъртък (14.12.), от запад на изток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. В петък валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици. Според глобалните модели е възможно усложняване и в Централния Предбалкан и Североизточна България.

НИМХ ни предупреждава: сняг ще ни затрупа събота.

Значителна снежна покривка се очаква на 16.12.2023 г. сутринта, информират синоптици.

Припомняме ви, че се очаква през нощта срещу събота дъждът навсякъде ще премине в сняг.

В събота валежите бързо ще спрат, а по-късно ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще остане от север, ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, а максималните – между 0° и 5°.

Сравнително топъл януари се задава, като температурите ще бъдат около и над нормата за периода.

Най-ниските температури се очаква да бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието – около минус 5 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса.

Той прогнозира, че през януари се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма е от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър.
През януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат. В началото на месеца, в предната част на средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево време. Към 4-5 януари на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 метра – от сняг. Температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които в Северна и Западна България ще преминават в сняг.