юни 16, 2024

Kамък ще се пука от Януари – ето какви температури ни чакат

done

Kамък ще се пука от Януари – ето какви температури ни чакат

„Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима“, такава прогноза направи синоптичката от НИМХ Анастасия Кирилова за първия месец от 2024 година.

В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4° а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 л/кв. м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 12° и минус 7°, по Черноморието – около минус 3°, а най-високите – между 13° и 18°.

Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми.

Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието.

През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и относително по-високи температури в планините и предимно облачно и мъгливо време в низините.

В началото на януари денят продължава 9 часа и 4 минути, а в края на месеца вече е 9 часа и 53 минути

Астрономическата справка показва, че в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 2 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 4 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 53 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 7 януари е пълнолуние, на 15 – последна четвърт, на 21 – новолуние, а на 28 януари е първа четвърт.

 

Don`t copy text!