юли 13, 2024

Тайната падна! Ето я заплатата, която ще прибират всеки месец Атанасова и Белазелков

done

Тайната падна! Ето я заплатата, която ще прибират всеки месец Атанасова и Белазелков

Каква заплата ще получават Десислава Атанасова и Борислав Белазалеков в КС? Оказва се, че сумата никак не е малка. Новоизбраните конституционни съдии ще прибират в джоба по 11 хил. лева на месец, пише safenews.

Срещу същата сума се разписват и техните колеги съдии.

В това изчисление обаче не влиза добавката за всяка година трудов стаж, която е различна за всеки съдия.

Според закона конституционните съдии получават месечно трудово възнаграждение в размер на 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Неговото възнаграждение пък е равно на средноаритметичното от месечните заплати на президента и председателят на Народното събрание.

Това означава, че председателят на КС получава между 12 500 и 13 хиляди лева месечно, сметнато без добавката за прослужено време.

Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати, а това на шефа на НС е с 55% повече от заплатата на народния представител.

„Като встъпвам в длъжността съдия в КС, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и закона за КС. Заклех се!“, гласи клетвата.

Двамата се заклеха в присъствието на председателя на парламента Росен Желязков, председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Държавният глава Румен Радев не присъства на церемонията. Според него полагането на клетвата е несъстоятелно. Отсъствието му не попречи на встъпването на Атанасова и Белазелков като конституционни съдии, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

При откриването на клетвената церемония, председателят на Конституционния съд Павлина Панова подчерта, че през 32-годишното си съществуване КС отстоява независимостта си и ще продължава и занапред.

„Никога не е имало проблем с избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт. Променихме и правилата, те са ясни на обществото“, каза след церемонията председателят на ВАС Георги Чолаков.

„Конституционният съд е органът крепител на върховенството на правото“, посочи от своя страна председателят на ВКС Галина Захарова. „И ние, и останалите органи могат да положат усилия за още по-голяма прозрачност“, добави тя.

Захарова уточни, че не може да коментира решения на други органи във връзка с отсъствието на президента.

Атанасова и Белазелков бяха избрани от Народното събрание точно преди седмица. Това стана с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Don`t copy text!