април 15, 2024

Реставратор влезе в гроба на Христос за първи път от 1810 година и сподели нещо изумително

done

Реставратор влезе в гроба на Христос за първи път от 1810 година и сподели нещо изумително

Бях първият човек, влизал в гробницата на Христос от стотици години. Да, ухаеше на смирна. Това сподели гръцки реставратор, който е първият човек, влизал в гроба на Христос от 1810 година насам, информира „Грийк рипортър“, цитиран от Блиц.

„Почувствах Богопочитание.

Почувствах се неземно. Разплаках се, когато разбрах, че съм дошъл, защото Господ ме е поканил.

А не бях истински вярващ“, това са думите на Петрос Халофтис-Ригас от град Мегара, експерт по реставрациите, който е работил в Божи гроб в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим. Той даде интервю пред местна медия.

„Гробницата нямаше причина да се отваря. Причината, поради която я отвориха, беше, че я циментираха, тъй като се страхуваха, че водата може да мине през зидарията и да унищожи това, което е вътре“, уточнява 49-годишният мъж.

„Аз бях единственият, който влезе, след като най-горната плоча беше отместена. Гробът не беше отварян от 1810 година, когато е изграден свещен саркофаг, за да го предпазва. Оттогава не е отварян“, каза още реставраторът.

Веднага след като слязъл, ухаело на нещо приятно като смирна – миризма, която не може да се сбърка. „Мястото ухае на смирна така или иначе, тъй като монасите я използват из целия храм „Възкресение Христово“. Но тава благо ухание беше по-специално. Нещо уникално, което не съм усещал преди“, развълнувано споделя мъжа.

Халофтис-Ригас разказва и за още една интересна случка около Божия гроб.

„В зидарията отзад, в стената, на височина около 2 метра, открих дървен клин – около 20 см дълъг, който също имаше много приятно ухание, което се долавяше три дни. Беше там от 200 години. Ако беше обикновено дърво – трябваше да мирише на изгнило. Но то ухаеше божествено“.