• Home
  • Скръбна вест: Почина обичан от всички дългогодишен преподавател

Скръбна вест: Почина обичан от всички дългогодишен преподавател

Скръбна вест: Почина обичан от всички дългогодишен преподавател

Не изпускай тези оферти:

На 75-годишна възраст почина преподавателят в катедрата „Археология“ на Исторически факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Мавров.

Георги Мавров е роден на 14 февруари 1948 г. завършва химия в Химикотехнологичния институт, след което и докторантура по консервация на камък в Полша.

Кариерното му развитие е свързано с Националния институт за паметници на културата, с общинското предприятие „Стара София“ и със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.преподавател

От 2004 г. доц. Георги Мавров е хоноруван, а от 2007 г. – редовен преподавател по консервация и реставрация в катедрата „Археология“ на Софийския университет. Той е любим лектор на възпитаниците на специалността „Археология“.

Доц. Мавров вложи много професионализъм и енергия в създаването на модерно оборудвана лаборатория по консервация и реставрация в Центъра по археометрия към Исторически факултет на Софийския университет.

„Доц. Георги Мавров бе един от видните български специалисти по консервация и реставрация на археологически паметници, активно ангажирани с опазването на културно-историческото наследство на България.

Участвал е в консервацията на изключителни обекти, като Царската гробница с кариатиди (АР „Сборяново“), Жаба могила, град Стрелча, храма на Понтийската майка на боговете, град Балчик.

На неговия професионализъм се дължи опазването на знакови паметници на тракийската култура, открити при проучванията на доц. д-р Георги Китов.

В негово лице българската археология загуби много ценен професионалист, колега и приятел. Поклон пред светлата му памет!“, се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Не изпускай тези невероятно изгодни оферти: