юли 13, 2024

Щастието сполетя Васил Найденов, не е на себе си

done

Щастието сполетя Васил Найденов, не е на себе си

Щастливи новини за един от най-известните и обичани български певци Васил Найденов.

65 български творци, които са носители на награди от фестивала „Златният Орфей“, ще получават държавни парични награди в размер между 500 и 350 лв. в продължение на 3 г. Това решиха депутатите, които одобриха единодушно със 75 гласа „за“.

Сред тях са Васил Найденов, Богдана Карадочева, Кирил Маричков, Ваня Костова, Йорданка Христова, Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Стефка Берова, Хайгашод Агасян и др.

По повод породилите се скандали покрай това кой определя списъка и размера на наградите, които музикантите ще получават, Нона Йотова от БСП поиска да има цялостна държавна политика за подпомагане на творците.

Дебатирахме, че 60 души не са всички носители на награди от „Златният Орфей“, а и не разбрахме защо той е критерият. Животът на всеки от тях не струва 350 лв., не струва този подход, но доброто е, че творците все пак имат една малка възможност и трябва да получат тези помощи, каза шефът на комисията по култура Вежди Рашидов. Той напомни, че пандемията е ограничила възможностите на икономиката. В Европа всички бюджети са свити, включително за култура. И е хубаво, че едни прекрасни български творци да получат помощ, защото пандемията не подмина никой, допълни Рашидов.

Надявам се в следващия парламент една по-ясна политика за раздаване на награди, призова Рашидов и разказа колко писма е получил в комисията от различните творчески съюзи.

Don`t copy text!