юни 12, 2024

Важно за всички шофьори: Вече са в сила нови изисквания за техническите прегледи

done

Важно за всички шофьори: Вече са в сила нови изисквания за техническите прегледи

От 1-и януари 2024 година бяха въведени нови правила за преминаването на автомобилите през задължителния годишен технически преглед.

Пунктовете трябва да разполагат със софтуер и да бъдат свързани с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Това позволява въведенето на реално време за отчитане на данните на техническите прегледи и увеличава прозрачността в процеса.

Какви са новите неща

Държавата прекратява възможностите за манипулиране на данните от техническите прегледи. От следващата година пунктовете ще трябва да отговорят на нови изисквания, които да намалят възможностите за намеса в отчетените данни. Това ще стане възможно, защото всички данни ще се отчитат в реално време.

Техническите пунктове трябва да гарантират свързаността на димомерите, спирачните стендове и газ анализаторите с информационната система на Изпълнителната агенция ‘Автомобилна администрация’ до средата на 2024 година.

Ако колата не отговоря на изискванията

По време на прегледа, ако се установи, че колата не отговоря на техническите изисквания и се установи, че има конкретни проблеми, поради които автомобилът не може да бъде пуснат да се движи, ще бъдат издавани предписания за това, какво е необходимо да се случи, за да бъдат изпълнени тези технически изисквания.

Независимо дали става дума за подмяна на дадени компоненти или по-сериозен ремонт, то тогава колата няма да бъде допусната до движение, освен ако не бъдат изпълнени тези предписания.

Ако ремонтът на автомобила е много скъп

Разбира се, ремонтът може и да стана твърде скъп, което да накара собственикът на колата да се замисли, дали въобще, си струва да бъде извършен, за да мине колата технически преглед.

Тогава собственикът може да се замисли и дали не е по-добро решение да спести тези пари предвидени за ремонт, да върне развалената кола за скрап, за което ще получи и не малка сума пари, след което да потърси друга, по-нова кола за себе си и семейството си.

Къде може да получите информация за цената на кола за скрап

Ако се стигне до решение да бъде бракувана старата кола и с парите от нея, плюс спестените от ремонта да се потърси нова, тогава собственикът ще бъде изправен пред въпроса, къде да разбере, каква сума пари може да получи, ако върне развалената си кола за скрап.

Тогава може да стигне до решението – Екометал инженеринг ЕООД. На нашия сайт има калкулатор за оценка на коли за скрап, а за още по-конкретна представа, директно може да се свържете с кол центъра ни, където при представяне на информация за автомобила Ви като марка, модел, година на производство, тип на двигател, купе и местонахождение, ще научите и цената, която може да получите.

Как да избера най-добрата фирма

За да намерите най-добрата фирма, трябва да проучите цените – да отправите запитване и да сверите офертите, които Ви правят.

Освен информацията за цените, трябва да вземете предвид и онова, което накрая ще получите, защото много често, некоректните фирми правят отбив и удържат 10% от от стойността на колата за скрап, под формата на рандеман или така неречените нежелезни компоненти, които се вадят от цената.

Също така, има търговци, които приспадат и 10% от предварително обявената цена на място, когато взимат колата за извозване, като удръжка за данък физическо лице.

Друга некоректна практика е, че се удържат пари и от предварително обявената цена за транспорт.

Всички тези удръжки не се съобщават прозрачно на клиента по време на оценка и изготвянето на офертата, а му се „сервират“, когато вече колата се извозва, за да не може да се откаже.

При нас в Екометал такива удръжки и некоректни действия няма, ние изплащаме на място точно онова, което сме обещали за конкретно обявеното състояние на колата.

Don`t copy text!